Каталог

106 години от рождението на Симон дьо Бовоар

2014-01-09 00:29:01

Кратка биография на Симон дьо Бовоар

Днес Гугъл отбелязва 106 години от рождението на Симон дьо Бовоар. Тя е френска писателка, феминистка и философ, станала известна с трактата "Вторият пол", публикуван през 1949 г., който представлява детайлен анализ на потиснатостта на жената, смятан за основополагащ текст на съвременния феминизъм, както и със своите метафизични романи „Гостенката“ и „Мандарините“. Симон дьо Бовоар е известна и с дългогодишната си връзка с философа Жан-Пол Сартър.

Симон дьо БовоарСимон дьо Бовоар е родена на 9 януари 1908 година в Париж, Франция. Бащай е юриста Жорж Бертран дьо Бовоар, който в миналото се е опитвал да стане актьор, и Франсоаз Брасьор, дъщеря на богат банкер и силно религиозна католичка. По време на 1-вата световна война семейството губи голяма част от състоянието си, но с мъка се опитва да поддържа общественото си положение, като майката настоява двете ѝ дъщери да учат в престижно манастирско училище. Като дете самата Симон е много религиозна, като дори обмисля да стане монахиня, но на четиринадесетгодишна възраст преживява криза на вярата и остава атеистка до края на живота си.

Симон дьо Бовоар се развива рано в интелектуално отношение, окуражавана от баща си. След като полага матура по математика и философия през 1925 година, тя започва да учи математика в Католическия институт и литература и езици в Института „Света Мария“. След това следва философия в Сорбоната, където пише дипломна работа върху Готфрид Лайбниц под ръководството на Леон Брюншвик. Стажа си за придобиване на учителска правоспособност преминава в едно и също училище с Морис Мерло-Понти и Клод Леви-Строс.

Творбата "Вторият пол" най-вече скицира културните образи на мъжествеността и женствеността, в чиято светлина мъжете и жените се възприемат. Тя разглежда многообразните социални действия, които имат за цел да държат жените в подчинено положение и да не им позволяват да търсят собствено превъзходство. Именно чрез тях човек, който не се ражда жена, се превръща в жена - може би най-прочутото твърдение на смелата и открита Симон дьо Бовоар.